در حالی عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران از روند جمع‌آوری و جذب كودكان كار و متكدی خبر می‌دهد كه 300 كودك كار و متكدی در یك هفته جمع‌آوری شده است.

كارشناسان: دور باطل جمع‌آوری كودكان كار جواب نمی‌دهد

سلامت نیوز:در حالی عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران از روند جمع‌آوری و جذب كودكان كار و متكدی خبر می‌دهد كه 300 كودك كار و متكدی در یك هفته جمع‌آوری شده است.

به گزارش سلامت نیوز، جوان نوشت: این اقدام شتابزده كه بارها در شهر تهران تجربه شده نتیجه‌ای جز دور باطل بازگشت كودكان به معابر شهری نداشته است. در این زمینه كارشناسان مسائل اجتماعی نسبت به عواقب شتاب‌زده و ابتر این طرح هشدار داده و خواستار توقف اجرای این طرح به شكل كنونی شدند.

 

 با حضور وزیر رفاه در شورای شهر و اعلام جمع‌آوری متكدیان و كودكان كار و خیابانی طرح جمع‌آوری این كودكان از هفته گذشته آغاز شد. در این طرح 16 ون شهرداری تهران عملیات جذب كودكان كار و متكدی را در دستور كار قرار دادند و قرار شد از هر تشكل غیردولتی یك نفر با مددكار شهرداری همراهی كند تا براساس آخرین استانداردهای مددكاری، كودكان جذب شوند.  زهرا‌نژاد بهرام، عضو شورای پایتخت با اشاره به حضور تشكل‌های غیردولتی در این جلسه گفت: با دستور فرماندار به عنوان رئیس قرارگاه جمع‌آوری كودكان كار و متكدی پایتخت مقرر شد كمیته‌ای مشترك از عوامل اجرایی و سه نماینده تشكل‌های حوزه كودكان و اتباع بیگانه شكل گیرد و اقدامات لازم در راستای جذب هرچه بهتر كودكان صورت گیرد.

وی با بیان اینكه براساس آمار اعلام شده در مدت اجرای طرح جمع‌آوری كودك كار و متكدی، تاكنون بیش از 300 كودك كار و متكدی جمع‌آوری شدند كه 70 درصد آنها از اتباع بیگانه هستند، افزود: بر همین اساس لازم بود تا NGOهای فعال در حوزه اتباع بیگانه در این كمیته حضور داشته باشند. وی در راستای تشریح روند جذب كودكان كار گفت: پس از جذب كودكان از خیابان، آنها به مركز غربالگری فرستاده می‌شوند و بعد از آن خانواده‌های آنها فراخوانده شده و از آنها تعهد گرفته می‌شود كه كودكانشان مجدداً به این حرفه بازنگردند و اگر كودكان اتباع بیگانه غیرمجاز باشند نیز مسیر دیگری برای آنها طی خواهد شد.

 

طرح را متوقف كنید

عضو سابق شورای شهر تهران با انتقاد از طرح شتابزده جمع‌آوری كودكان كار گفت: چند سال است اینها را مدام طی طرح‌های مختلف جمع‌آوری كردیم و بعد رها كردیم؛ تا كی باید طرح شتاب‌زده اجرا كرد؟

فاطمه دانشور افزود: تا زمانی كه در حوزه كودكان كار بانك اطلاعاتی و دیتای كودكان را نداشته باشیم نمی‌توانیم راجع آنها تصمیم درستی بگیریم. وی با بیان اینكه این مدل طرح جمع‌آوری كودكان كار هیجانی است گفت: ‌نباید از روی هیجان و شتاب كار انجام داد، زیرا زیرساخت‌های لازم برای ساماندهی كودكان كار وجود ندارد.   در این زمینه همچنین یك جمعیت‌شناس معتقد است با اجرای طرح جذب و جمع‌آوری كودكان كار از سطح خیابان‌ها و معابر شهر مقدمات كوچ این كودكان را به كارگاه‌های زیرزمینی فراهم كرده‌ایم.   حسین مهاجر گفت: متأسفانه در سنوات گذشته شاهد طرح‌های سلبی و قهری در مواجهه با آسیب‌های اجتماعی بوده‌ایم.

 

وی تأكید كرد: در واقع اینكه برای كنترل آسیب‌های اجتماعی از جمله تكدی‌گری، كارتنخوابی، اعتیاد، كار و فرار كودكان نباید به نسخه‌های قهری رجوع كرد كه این شیوه نتیجه‌های منفی بسیاری در پی خواهد داشت.  مهاجر با طرح این سؤال كه آیا با دستگیری و جمع‌آوری معتادان خیابانی و ترك اجباری ایشان نتیجه مثبتی حاصل شده است؟ افزود: كاملاً پر واضح است كه با اجرای طرح جمع‌آوری حضور این كودكان در سطح شهر كمرنگ‌تر خواهد شد و این همان پاك كردن صورت مسئله است و یقیناً در پس اجرای این طرح فرآیند كار این كودكان در كارگاه‌های غیرمجاز زیرزمینی تغییر ماهیت پیدا می‌كند و در این شكل آسیب‌های متعدد بیشتری متوجه كودك كار كوچ داده شده به كارگاه‌های زیرزمینی خواهد شد.  

 

دور باطل جمع‌آوری

مهاجر اظهار داشت: در بررسی دلایل بروز پدیده كار كودكان خیابانی باید توجه داشت كه این پدیده نتیجه فقر اقتصادی، فقر فرهنگی و آموزشی و حاصل مهاجرت‌های اجباری و بی‌برنامه خانواده از روستاها و شهرهای كوچك به واسطه سطوح پایین كیفی زندگی آنها و در ادامه حاشیه‌نشینی در شهرهای بزرگ است.

 

بلعیده شدن كودكان كار در تاریكخانه‌ها

مهاجر معتقد است كه تاریكخانه‌هایی كه كودك كار را می‌بلعند، در ازای بهره‌كشی‌های مختلف از كودكان مبالغی به خانواده‌ها پرداخت خواهند كرد. این اقدام متولیان دقیقاً فرصت را برای افراد فرصت‌طلب به منظور بهره‌كشی و سودجویی از كودكان مهیا خواهد كرد.   این كارشناس مسائل اجتماعی در خصوص راهكار برای پایان دادن به این معضل گفت: فعال كردن بیش از پیش NGOها، توانمندسازی خانواده‌ها، آموزشی و اطلاع‌رسانی در سطوح مختلف جامعه می‌تواند اقدامات مؤثری در فرآیند حذف پدیده شوم كار كودكان باشد. سوءتغذیه، بازماندگی از تحصیل، در معرض آسیب‌های جسمی، جنسی و روانی بودن كودكان كار از جمله مسائلی است كه باید با بیشترین سطح حساسیت مورد توجه متولیان امر باشد. بسیاری از ارگان‌ها و دستگاه‌ها باید در قالب كمیته‌ای تخصصی موضوع ساماندهی كودكان كار را در دستور كار جدی خود قرار دهند و مؤكداً از برخوردهای قهری و جبری در این حوزه خودداری شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha